Jdi na obsah Jdi na menu
 


Děrované - madeirové kraslice

p5154504.jpgRady jak vyvrtat madeirové kraslice a jak je zbavit vnitřní blány.

Madeirové kraslice 

Děrované neboli madeirové kraslice nejsou zdobeny tradiční technikou, ale protože jsou zajímavé a někdy vypadají až nadpozemsky křehce, získali si velkou oblibu.

Jejich název a vlastně i technika je odvozen od madeirové výšivky - kdy se vzory na plátně nejprve hustě obšijí a potom se látka uvnitř vystříhne ostrými nůžkami.

p5154504.jpgderovane-kraslice-5.jpg

Kraslice si před vrtáním předkreslíme tužkou. nejprve si je rozdělíme osami na poloviny. čtvrtiny...na nich si naznačíme body pro vrtání - snáz tak dodržíme stejnou vzdálenost dírek.  

p3244042.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 První malé dírky uděláme upraveným kulatým pilníkem ( popsáno u vyfukování vajec), nebo můžeme použít modelářskou mini vrtačku a malý vrtáček.Uděláme všechny naznačené dírky a pak je zvětšíme použitím kulatého jehlového pilníku.

p3244043.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 Pilník držíme kolmo a neustále s ním otáčíme tam a zpět ( popsáno v příspěvku Vyfukování vajec).Pokud máme k minivrtačce i frézku na zvětšení otvorů, můžeme to udělat s její pomocí.

 Odstranění vnitřní blány 

V dalším kroku použijeme savo s vodou v poměru 1:1, abychom odstranili vnitřní blanku a vejce vyčistili. Doba působení roztoku je různá - záleží na síle blány ve vajíčku - tak si to musíme pohlídat.

V Po vyjmutí ze sava vejce opláchneme horkou vodou a necháme důkladně vysušit.

Kdo nechce pracovat se savem, může na dočistění dírek použít jehlový pilník, tak že ho lehce nakloníme směrem pod hranu dírky a celou jí pak objedeme a očistíme.

Pokud pracujeme s klasicky barvenými kraslicemi, nepředkreslujeme si osy rozdělující vajíčko, pouze dírky. Na odstranění blány nepoužijeme savo, ale použijeme jehlový pilník. 

Hotové  kraslice můžeme ještě malovat bíle nebo barevně voskem,  obtahneme dirky a přimalujeme ornamenty.

 Podrobnosti malování voskem v rubrice voskové kraslice.

Ukázky ve fotogalerii.

 

 

Náhledy fotografií ze složky kraslice

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Růžena - pilníčky

Dobrý den mám dotaz na na ruční pilníčky- sháním co nejtenčí řuční pilníčky na vrtání- mám i vrtačku jsem s ní spokojená ale na dohotovení slziček a podobně bych chtěla sehnat tyto pilníčky- nevíte kde by se daly za slušnou cenu sehnat ,děkuji

Daniela - Re: pilníčky

Kupuji je v kovomatu v Humpolci, tak zkuste spíše malá železářství. Jeden stojí kolem 60 Kč. Pokud jste z Prahy mohu koupit a někde si je předáme.

anna - šikulka

Kraslice sú nádherné, máte zlaté ruky!!!

Lída - Blána

Krásné nápady,super stránky,našla jsem to co jsem hledala, jak se zbavit blány i další inspirace na tvoření nejen o velikonocích. (Minivrtačku jsem našla u manžela v dílně)...a hurá na to.

Jana - vrtačka

Dobrý den, ráda bych se poradila o té vrtačce na výfuky. Řekla byste mi, jakou máte? Kolik má otáček? Vůbec nevím, jakou bych si na to měla pořídit....díky moc, budu vděčná za Vaši odpověď.
jana.paukov@centrum.cz

Daniela - Re: vrtačka

Mám obyčejnou malou minivrtačku , 1200 otáček.
- Minivrtačka AD-19 12V s adaptérem a příslušenstvím - najdete na http://www.modelcz.cz/shop_vrtaky.html
Podobnou mají také na http://www.hadex.cz/vrtacky-a-akusroubovaky/