Jdi na obsah Jdi na menu
 


Poleva na perníčky

Recept na polevu a pár rad jak zdobit a uchovávat perníčky.

Poleva na zdobení

-1 bílek ze středně velkého vajíčka (bez zbytků žloutku a skořápky!)

-kávová lžička citronové šťávy

-16 až 20 dkg cukru moučky  Cukr je nutné před použitím nejméně dvakrát prosít přes husté síto  a pak ihned použít pro přípravu polevy. Pokud cukr neprosejete, zůstanou v něm drobné hrudky, které ucpou kornoutek nebo sáček. Pokud prosátý cukr necháte několik dní nezpracovaný, stane se totéž.

Bílek vložte misky a postupně přidávejte cukr. a citronovou šťávu.

Klasika doporučuje třít polevu ručně, ale můžeme použít elektrický šlehač. Správně připravená poleva je hladká, lesklá a neroztéká se. Čím hustší bude poleva, tím tenčí a přesnější bude kresba.

Zkouška polevy - namočte párátko do hotové polevy a udělejte čárku a tečku na zlomený perníček, talířek… Pokud se kresba nerozteče a za několik minut ztvrdne,je poleva připravená správně.

Pokud chcete malovat perníčky barevně, oddělte část hotové polevy do menšího hrnečku a přidejte několik kapek vybrané potravinářské barvy.

Na potírání si připravíme polevu obvyklé hustoty, část odebereme a zředíme citrónovou šťávou, tak aby šla roztírat štětcem. Neděláme ji příliš řídkou, jinak dlouho schne a je příliš průsvitná.

Uchovávání polevy: polevu můžete udržet v použitelném stavu i několik dní a to velmi jednoduše - stačí hrnek pečlivě přikrýt vlhkou utěrkou a poleva neztvrdne. Stejným způsobem chraňte polevu v zásobním hrnku i během zdobení. Pokud nechcete použít mokrou utěrku, stačí hrnek přikrýt mikrotenovým sáčkem, poleva tak vydrží celý den.

Je lepší zdobit perníčky až druhý den.

 

Při zdobení držte naplněný kornoutek, nebo sáček, třemi prsty - ukazováčkem, prostředníčkem a  palcem.

Polevu vytlačujte jemným tlakem prstů a kornoutek veďte asi 1cm ( i více) nad zdobeným perníčkem, ne těsně po povrchu perníčku.  Pomůže vám to při přesnější kresbě.

 

Skladování perníčků

Perníčky naskládejte do plechové krabice nebo kartónové krabice vyložené alobalem a uložte na chladném místě.

Pro pravý perník je typické, že brzy po upečení ztvrdne a chvíli trvá, než získá požadovanou vláčnost. Můžeme si pomoci vložením půlky jablka do krabice k perníkům. Pravidelně kontrolujeme, aby se na něm neutvořila plíseň.

Neskladujte poblíž aromatických potravin!