Jdi na obsah Jdi na menu
 


ZÁZVORKY recept

zazvorky--13-.jpgRecept na ZÁZVORKY - staročeské vánoční cukroví připomíná svou chutí cukrářské piškoty s lehce pálivou, nebo spíš hřejivou chutí.

Zázvorky

 

Zázvorky patří mezi tradiční cukroví, které zdobilo vánoční stůl již našich prababiček. Pro někoho, bez tohoto křehkého a voňavého cukroví, prostě Vánoce ani nemohou být. Cukroví s lehce pálivou chutí je dnes bohužel trochu opomíjené.

 

Potřebujeme:
280g  moučkového cukru

1 celé vejce

4 žloutky

1 lžíce mletého zázvoru

cca 250g mouky (polovina polohrubé + polovina hladké)

1/4 lžičky amonia

      

Dobré je použít nově načatý pytlík zázvoru, má lepší aroma.

Místo amonia můžeme použít půl lžičky jedlé sody s trochou prášku do pečiva (zarovnanou lžičkou) - vmícháme do mouky)

Postup:
Mouku smícháme se zázvorem.

Vajíčka s cukrem šlehám elektrickým šlehačem tak dlouho, až se vytvoří hustá, hutná pěna. Přidáme amonium a ještě chvíli šleháme. Poté přidáme většinu mouky. Umícháme těsto.

zazvorky--1-.jpg zazvorky--3-.jpg
Na vál přendáme těsto z mísy, postupně přidáváme zbytek mouky a vypracujeme vláčné těsto.

zazvorky--5-.jpg zazvorky--6-.jpg

Může se stát, že je těsto vláčné a přitom se zdá "drobivé". Pomůžeme si vyválením mezi potravinářskou fólií zhruba na velikost 15x15 cm, vůbec si neděláme starosti s tím jestli se nám folie trochu krabatí. Fólii sejmeme  a na lehounce pomoučněném vále dovyválíme na tloušťku cca 3 mm.  

zazvorky--8-.jpg zazvorky--9-.jpg

Zázvorkovou nebo jinou formičkou vykrajujeme tvary.

zazvorky--11-.jpg zazvorky--12-.jpg

Tvary dáváme je na pečící papír a necháme je na  vzduchu schnout minimálně 3 hodiny, nejlépe celou noc. Před pečením jimi pohneme aby nezůstaly přilepené k papíru, nebo je otočíme zaschlou stranou na papír a pečeme v troubě vyhřáté na 150°C cca 20 minut. Záleží na hustotě těsta. 

zazvorky--13-.jpg zazvorky--16-.jpg

Zázvorky nesmí být moc upečené, jenom nafouklé. Mají mít bledou barvu.

Nejlépe se pozná, jsou-li zázvorky upečené, když jdou odlepit od pečícího papíru . Zázvorka drží pohromadě a je zespodu  narůžovělá.


zazvorky--17-.jpg 
 

Zázvorky jsou výborné nejenom k čaji, ale také k vínu.

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Jitka - zázvorky

No nevím - víc cukru, jak mouky....

Marki - zázvorky

Dala jsem na vás a zázvorky vyzkoušela. jsou opravdu dobré. Díky