Jdi na obsah Jdi na menu
 


Levandule - zapletené květy

levandule-6.jpgMáte na zahrádce levanduli? Zapleťte si její květy do úhledné paličky, aby vám její vůně dělala radost i v zimě.

 levandule-6.jpg

 Zapletené květy levandule

  • čerstvé levandulové květy
  • stužka (šíře cca 0,7cm)
  • zelená nit
  • nůžky

Nastříháme si květy levandule s dostatečně dlouhým stonkem - cca 25 cm, odstraníme lístky. Na každou paličku potřebujeme lichý počet dvojic květů - například 21 párů tj. 42 květů. Můžete začít i s menším počtem - pro začátečníky je to lepší.

 Levanduli srovnáme a stonky omotáme těsně pod květy. Nití můžeme lehce stáhnout i květy, aby nám při pletení tolik neopadávaly.

levandule-1.jpg

Na nepříliš teplém místě necháme do druhého dne zavadnout.

 levandule-2.jpg

Druhý den se levandule lehce ohýbá, aniž by se lámala. V místě pod květy přivážeme stužku a můžeme začít zaplétat. Dobře utahujeme - levandule po vyschnutí zmenší svůj objem.

levandule-3.jpg

Nejlépe se nám bude pracovat, když uchopíme květy do dlaně - stonky budeme ohýbat přes ně a zároveň proplétat stužkou - pod dva stonky, nad dva stonky, pod dva stonky...   Protože máme lichý počet dvojic pleteme vlastně ve spirále a tak plynule přecházíme do další řady. 

První řada je trochu pracnější než ostatní - musíme dobře držet ohnuté stonky na svém místě, aby se nám nepopletly. Jakmile máme druhou řadu už se nám pracuje snadněji.

levandule-4.jpg

levandule-5.jpg

levandule-7.jpg

Po dokončení zastřihneme stonky a necháme dobře vyschnout.

Pro osvěžení vůně stačí paličku lehce promnout.

 

 

Náhledy fotografií ze složky bylinkové pytlíčky

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Blanka M. - perfektní nápad

dobrý den, díky za skvělý nápad - levandule krásně voní a přitom se, když je takto zapletená nedrolí, postupovala jsem přesně podle vašeho návodu a šlo to perfektně.

Blanka - levandule - zasmrádnutí

Dobrý den, co jsem udělala špatně? Zkoušela jsem udělat paličku podle jiného návodu a před chvílí jsem zjistila, že palička smrdí jak zatuchlé seno.
Jediné co mě napadá, tak jsem je nenechala den zavadnout.
Prosím o odpověď co nejdříve, zítra potřebuji motat učitelkám do školky.
Děkuji.
Blanka

Daniela - Re: levandule - zasmrádnutí

Já nechávám levanduli vždy zavadnout a nikdy se mi to nestalo.
Myslím že problém bude spíš v následném sušení. Protože jsou květy uvnitř je třeba paličky usušit co nejrychleji -nejlépe tam kde je teplo a zároveň průvan.

Lucka - zavadnutí

Díky za tip se zavadnutím do druhého dne. paličky už jsem dělala a stonky se mi lámaly (komplikovalo to proplétání), tak příště musím vyzkoušet váš postup.

vivian - pekne

je to pekne a zaujimavo aj tazke

Jana - Super

Navod je vazne super, presne taketo nieco som hladala :-), dakujem.

helena voláková - dotaz

Dobrý den, paličky jsou nááádherné.....já to neumotám, kdybych se zvencla